Másolási jog

Honnan szerezzek képeket a saját oldalamra?

A lehető legjobb módja annak, hogy a weboldal tartalomhoz megfelelő, jogtiszta képet mellékeljünk: fotózzunk saját magunk! Persze ez sok esetben nem kivitelezhető, szerencsére van megoldás.

A legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a képek használatának az, ha a Google képkeresőjéből válogatunk, onnan letöltve, majd a weboldalunkra beillesztve fantasztikus képeket jeleníthetünk meg. Ezzel van ugyan egy bökkenő: ezek a képek általában nem használhatók engedély nélkül más oldalakon. A képnek van ugyanis szerzője, aki rendelkezik a képek jogaival, és meghatározhatja annak felhasználását.

Lehet persze képet lopni, de számolni kell a következményekkel: a kép jogtulajdonosa bármikor kártérítéssel, vagy a felhasználásból eredő jogdíjra tarthat igényt, amely gyakran több tíz- vagy százezer forintra is rúghat.

A fenti problémákra a kereskedelmi fotók, más néven stock fotók nyújthatnak megoldást. A fotó-szolgáltató -gyakran több millió fényképből álló- archívumából kiválaszthatjuk azt a képet, amelyet használni szeretnénk. Kifizetjük a gyakran borsos árat, és már használhatjuk is saját weboldalunkon.

A választék, és az ár is jelentősen eltérhet szolgáltatónként, sőt, akad ingyenes képszolgáltató is,  utóbbiak alacsonyabb minőséget és kisebb választékot képviselnek. Érdemes tehát alapos keresést folytatni, mielőtt megvennénk egy fotót, mondjuk 20 dollárért – lehet, hogy töredékéért megtaláljuk azt egy másik stock fotó szolgáltatónál.