feltöltés alatt

Az oldal feltöltés alatt? Na ne már!

Böngészés közben gyakran találkozunk olyan weboldalakkal, amelyek egy vagy több “Feltöltés alatt” lapot is tartalmaznak, és amellett, hogy elég idegesítő a látogató számára a “hasznos” információ helyett egy hibaüzenetet kapni, még a Google is lehúzza az oldalunkat. Mit tegyünk, hogy elkerüljük ezt a hibalehetőséget?

A Feltöltés alatt, vagy Under construction oldalak valószínűleg a leggyakoribb, és egyben legidegesítőbb weboldalak, amelyekbe belefuthatunk. Nem hordoz hasznos információt, azt sem tudjuk, lesz-e itt valami a jövőben, és ha igen, akkor mikor.  A webmester (vagy az oldal tulajdonosa) úgy van vele, hogy rakjuk ki, készítsük el a menüpontot, aztán majd, ha lesz rá időnk, feltöltjük. Hát nem. Nem lesz rá időnk. Vagy ha mégis, addig se idegesítsük vele a látogatónkat, ha már egyszer eljutott hozzánk. Ezért jobb ezeket az oldalakat mások számára elérhetetlenné tenni, és csak hasznos információkat tartalmazó webhelyet üzemeltetni.

Az egyik megoldás az, hogy csak akkor hozzuk létre az oldalt, ha tényleg megvan a tartalma. A másik, ha már tényleg nem tervezünk papíron, és mindenáron látni szeretnénk a struktúrát, akkor jobb, ha az oldalt kikapcsoljuk.

Attól függ, hogy milyen CMS-t használunk, erre többféle lehetőségünk van. Drupal-nál például Nem publikus státuszba állíthatjuk, WordPress-ben az állapotot Vázlatra kapcsolhatjuk, vagy a láthatóságot Magán-státuszba. Ezzel az állapottal dolgozhatunk az oldalunkon, és amikor elkészültünk vele, akkor bekapcsolhatjuk.