6 tipp, hogy előrébb kerülj a Google-ben

SEO. Három betű, amely egyre nagyobb fejtörést okozhat azoknak a webhely-tulajdonosoknak, akik több látogatót, előnyösebb Google-pozíciót, és ezáltal jövedelmezőbb vállalkozást szeretnének. Csodaszer nem létezik, van azonban több száz tételből álló lista azon kívánalmakból, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy a weboldalunk ne csak egy fogalom, hanem pénzt termelő jószág legyen. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat!

Stabilitás

A látogatók, a webhely-tulajdonosok, és a Google sem szereti, ha a weboldal bizonyos időnként nem elérhető. Idegesítő, ha egy weblapot megnyitnánk, és nem találunk semilyen tartalmat, ehelyett szerverhibára, vagy már törölt tartalomra utaló lap fogad. Éppen ezért a következőkre kell odafigyelnünk:

  • válasszunk olyan tárhelyszolgáltatót, aki legalább 99,8%-os rendelkezésre állást garantál,
  • a régi oldalainkat ne töröljük és ne nevezzük át az URL-t, vagyis az oldalak elérését biztosító webcímet,
  • weboldal felújításakor ügyeljünk arra, hogy a régi oldalaink is megmaradjanak.

Tiszta kód

Csak tiszta forrásból származó szkripteket használjunk, ügyeljünk a megfelelően erős jelszavakra. Ugyanis ha a weboldalunk kódjába kártékony szkripteket talál a Google, azonnali büntetésre számíthatunk, mindemellett megfertőzheti saját és látogatóink IT eszközeit is.

Gyorsaság

Rendkívül sokat számít a weboldalunk sebessége. Használjunk cache-modult, optimalizáljuk a képeket (ami azt jelenti, hogy a feltöltött képek méretét igazítsuk a megjelenés méretére), kapcsoljuk ki a felesleges weboldal összetevőket. Emellett a tárhely sebességére is ügyeljünk, használjunk SSD vagy NVMe SSD alapú tárhelyet.

Érdekes

A honlapunk tartalma legyen valóban érdekes. Tegyünk fel a látogatót érdeklő kérdéseket, majd a weboldalon – mintegy válaszként- adjon rá megoldást. Frissítsük tartalmunkat minél gyakrabban.

Érthető

Az oldal nyelvezete érthető? Könnyen eligazodnak majd rajta a látogatók? Tegyen egy próbát! Mutassa meg weboldalát egy laikusnak! Ha ő érti az oldalakon olvasható információkat, valószínűleg az olvasók sem riadnak vissza azért, mert számukra érthetetlen, szakmai nyelven íródott.

Tiltott eszközök mellőzése

Korábban csodaszernek minősültek, ma már minden keresőoldal keményen bünteti az illegális SEO eszközöket, amelyeket jobb, ha elkerül. Ilyen például a linkcsere, láthatatlan szövegek (pl. fehér háttéren fehér színű betű), mesterséges linképítés, más oldalakról másolt szövegek, túlzott kulcsszó használat. Ez utóbbi ponttal hamarosan külön posztban is foglalkozni fogunk.